خبرنگاران 133 میلیارد تومان تسهیلات برای مسکن روستایی استان تهران اختصاص یافت

به گزارش مجله آزمون اول، تهران-خبرنگاران-تامین مسکن برای محرومان و ارتقای کیفیت مسکن روستایی ازفعالیت های قابل توجه دولت است که در قالب اجرای طرح های بنیادمسکن پیگیری می گردد،با این رویکرد درهشت سال گذشته از سوی بنیاد مسکن استان تهران به پنج هزار و 934 متقاضی برای بهسازی و نوسازی مسکن روستایی تسهیلات پرداخت شده است.

خبرنگاران 133 میلیارد تومان تسهیلات برای مسکن روستایی استان تهران اختصاص یافت

به گزارش خبرنگاران، اجرای طرح های عمرانی و اقتصادی در روستاها موجب تغییر چهره این مناطق شده و فضای مناسبی برای زندگی در این مناطق فراهم آورده است، در این ارتباط اجرای طرح هادی، ارائه تسهیلات ارزان قیمت برای ساخت مسکن و بازسازی و مقاوم سازی خانه های روستایی از اقداماتی است که زمینه مهاجرت معکوس و بازگشت بخشی از جمعیت به روستاها را فراهم ساخته است.

یکی از مهمترین دستاوردهای انقلاب ایجاد بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بوده که در 21 فروردین ماه سال 58 و با فرمان بنیانگذار جمهوری اسلامی به منظور محرومیت زدایی و تامین مسکن محرومان تاسیس شد، این بنیاد در راستای اهدافی که برای آن تدوین شده احداث مسکن در روستاها و شهرهای زیر 25 هزار جمعیت، اجرای طرح هادی روستایی، ساماندهی سکونت گاه های روستایی، تملک، تفکیک و واگذاری زمین و نیز واگذاری اسناد مالکیت واحدهای مسکونی روستایی و شهری را عهده دار است.

دولت یازدهم و دوازدهم توجه ویژه ای به روستاها داشته و توسعه زیرساخت ها در این بخش را مورد توجه قرار داده است، بیش از 520 روستای بالای 20 خانوار در استان تهران وجود دارد که برای تمامی این روستاها طرح هادی تهیه شده و تا به امروز طرح هادی در 376 روستای استان اجرا و بیش از 114 میلیارد تومان هزینه شده است، اما اقدامات اجرا شده به این معنی نیست که تمامی احتیاجهای روستاها رفع شده باشد.

براساس آمار موجود در سال 1357 و در اوایل انقلاب اسلامی 70 درصد از جمعیت ایران در روستاها سکونت داشتند، اما هم اینک 26 درصد از جمعیت کشور در روستاها زندگی می نمایند، اگرچه خشکسالی های پیاپی و جذابیت های شهری باعث مهاجرت روستاییان در سال های گذشته به شهرها شد اما توسعه زیرساخت هایی مانند آب، برق، گاز ، راه ، پرداخت تسهیلات اشتغالزایی روستایی و عشایری، تقویت امکانات رفاهی نظیر طرح های هادی و نوسازی خانه های روستایی از تدابیر کارساز دولت بوده در ماندگاری جمعیت در روستاها و تحقق توسعه پایدار این مناطق یاری نموده است.

بنیاد مسکن استان تهران طی هشت سال اخیر نه تنها در توسعه روستاهای استان اقدامات شایسته ای را انجام داده است در زمان بحران نیز به عنوان یکی از استان های مشخص به بازسازی 10 هزارو 876 واحد آسیب دیده از زلزله و سیل در سال های 96 و 98 در استان های کرمانشاه و خوزستان پرداخت.

بیش از یکصد هزار واحد مسکونی در زلزله 7.3 ریشتری 21 آبانماه سال 1396 در استان کرمانشاه تخریب شد و طغیان رودخانه های کرخه، دز و کارون نیز در بهار سال 1398، 21 شهرستان را در خوزستان تحت تأثیر قرار داد و 374 روستا به صورت جزئی و کلی تخلیه و اهالی این دو استان علاوه بر بی خانمان شدن و آسیب های روحی و روانی از لحاظ اقتصادی نیز بسیار متضرر شدند حالا باید دولت با ساخت خانه های جدید به جای خانه های ویران شده این شرایط را به حالت عادی باز می گرداند تا مردم دوباره بتوانند زندگی خود را از سر بگیرند.

از مجموع 10 هزار و 876 واحد مسکونی آسیب دیده پنج هزار و 200 واحد آن مربوط به استان کرمانشاه است که در سال 96 بر اثر زلزله تخریب شده و پنج هزار و 676 واحد مسکونی دیگر نیز مربوط به دشت آزادگان در استان خوزستان است که در سال 98 بر اثر سیل دچار آسیب شده بود که به همت نیروهای خدوم بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان تهران بازسازی شده است.

استقبال کم مردم از طرح بهسازی و نوسازی در استان تهران

معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان تهران در مورد بهسازی و نوسازی واحدهای مسکونی در گفت و گو با خبرنگار خبرنگاران اضافه نمود: بنیاد مسکن استان تهران برای بهسازی و نوسازی 12 هزارو 656 واحد مسکن روستایی در استان در طول هشت سال گذاشته 310 میلیارد تومان تسهیلات را در نظر گرفت، تنها شش هزار و 755 نفر از مالکان واحدهای روستایی خواهان دریافت تسهیلات شدند که از این تعداد پنج هزار و 934 متقاضی 133 میلیارد تومان تسهیلات از سوی بانک های عامل پرداخت شد.

حمیدرضا روستایی، دلیل استقبال نکردن مردم از تسهیلات طرح ویژه بهسازی و نوسازی مسکن روستایی را قیمت بالای زمین در بیشتر روستاهای استان تهران، رشد چشمگیر هزینه های ساخت بنا (افزایش قیمت مصالح و دستمزد استادکاران و کارگران ساختمانی)، هزینه بالای اجاره بهاء، تخلفات ساختمانی در سطح و تراکم با توجه به ارزش بالای اقتصادی زمین در مناطق روستایی و در برخی از شهرستان ها مانند شمیرانات و بخش مرکزی تهران مطرح کرد.

وی اضافه نمود: به دلیل ریز دانه بودن واحدهای فرسوده و نامقاوم روستاها در بسیاری از موارد به سبب رعایت عرض معابر بخش زیادی از ملک فرسوده (حداقل50 درصدزمین) در معبر قرار می گیرد، عدم تمایل مالکان واحدهای ریز دانه به تجمیع پلاک ها و زندگی در واحدهای آپارتمانی، خانوارهای ساکن در واحدهای نامقاوم و فرسوده عمدتاً از قشر برای واحدهای فرسوده از دیگر عواملی است که طرح بهسازی و نوسازی مورد استقبال مردم قرار نگرفته است.

اختصاص 40 میلیارد تومان اعتبار برای بهسازی معابر روستاهای استان

معاون عمران روستایی بنیاد مسکن استان تهران گفت: 40 میلیارد تومان اعتبار سال جاری برای بهسازی معابر روستایی استان اختصاص یافته که از این میزان 18 میلیارد تومان از محل قیر یارانه ای، 16 میلیارد تومان اعتبارات استانی و 6 میلیارد تومان از اعتبارات ملی به بنیاد مسکن است.

علی خوئینی در گفت و گو با خبرنگار خبرنگاران اضافه نمود: از محل اعتبارات ملی معابر 9 روستا و از محل اعتبارات قیر یارانه ای معابر حداقل 30 روستا در استان تهران بهسازی می گردد.

وی ادامه داد: معابر 9 روستا در شش شهرستان دماوند، ورامین، فیروزکوه، شمیرانات، ملارد و پیشوا از محل اعتبارات ملی بهسازی خواهد شد.

خوئینی توضیح داد: اعتبارات قیر یارانه ای فرصت خوبی برای بهسازی محیط های معابر روستایی در راستای ارتقا بهداشت محیط عمومی، راهنمایی آب های سطحی، ارتقا کیفیت محیط زندگی، ایجاد نشاط و انگیزه برای تثبیت جمعیت در روستاها که خواستگاه فراوری و احیای صنایع دستی و گردشگری روستاها است.

معاون عمران روستایی بنیاد مسکن استان تهران اعلام کرد: در سه سال گذشته از محل اعتبارات قیر یارانه ای 213 پروژه با بیش از 380 میلیارد تومان اعتبار هزینه شده، یک میلیون و 300 هزار متر مربع آسفالت ریزی با عرض متوسط 6 تا 8 متر، 216 کیلومتر طول از کوچه، پس کوچه و معابر روستاهای استان تهران صورت گرفته است.

خوئینی افزود: بخش عمده ای از آسفالت ریزی در روستاها با مشارکت مسئولان محلی و دهیاری ها اجرا شده به این ترتیب که زیرسازی ها توسط دهیاران و آسفالت ریزی توسط بنیاد مسکن در راستای رضایتمندی اهالی روستایی اجرا شده است.

وی اضافه نمود: پیشنهاد بنیاد مسکن این است باز هم اعتبارات از محل ارزش اضافه نموده، جرائم رانندگی، آلودگی هوا و سایر ردیف های اعتباری که در اختیار دهیاران قرار می گیرد برای مصرف بهینه با مشارکت و نظارت بنیاد مسکن در چهارچوب ضوابط و مقررات طرح های هادی روستایی که در واقع سند توسعه روستاهاست اجرایی گردد.

اجرای طرح هادی در 376 روستای استان

معاون عمران روستایی بنیاد مسکن استان تهران با بیان اینکه بیش از 520 روستای بالای 20 خانوار در استان تهران وجود دارد که برای تمامی این روستاها طرح هادی تهیه شده است، به خبرنگار خبرنگاران شرح داد: تا به امروز طرح هادی در 376 روستای استان اجرا و بیش از 114 میلیارد تومان هزینه شده است، اما به این معنی نیست که تمامی احتیاجهای روستاها رفع شده باشد.

خوئینی ادامه داد: فازهای اصلی معابر این روستاها با مشارکت اهالی اجرا شده ولی احتیاجمند تکمیل و اتمام است.

وی یادآور شد: اجرای طرح هادی در روستاها شامل بهسازی معابر، اجرای جوی، جدول، پیاده روسازی، تقویت فضاهای جمعی و مراکز محلات روستایی، جداره سازی و الگوسازی واحدهای مسکونی می گردد.

معاون عمران روستایی بنیاد مسکن استان تهران گفت: هدف از اجرای این طرح ارتقا بهداشت محیط، علاقمندی روستاییان به زندگی در محیط های روستایی، راهنمایی صحیح آب های سطحی، زیباسازی سیما و منظر روستا و در بُعد کلان تامین عادلانه امکانات برای توسعه روستاها است چراکه روستاها خاستگاه فراوری و مهد سکونت مردم هستند و شهرها از محل توسعه روستاها شکل گرفته است.

خوئینی در مورد شاخص ترین طرح هادی روستایی اعلام کرد: این طرح ها تفاوتی برای بنیاد مسکن از حیث روستاها ندارد و متناسب با احتیاج و ویژگی های محیطی هر روستا پروژه ها تعریف و اجرا می گردد.

وی با بیان اینکه سعی می گردد کمترین مداخله در محیط های روستایی صورت گیرد، شرح داد: سیاست بنیاد مسکن استفاده از مصالح بوم آورد، حفظ الگوی بومی روستاها و مشارکت حداکثری اهالی است تا پایداری پروژه ها حفظ گردد و روستاییان به محیط احساس تعلق خاطر داشته و محیط را از خود بدانند.

معاون عمران روستایی بنیاد مسکن استان تهران اضافه نمود: در روستاهای کوهستانی سعی شده از سنگفرش و مصالح سنگی استفاده گردد و عملیات اجرایی در روستاهای دشتی عمدتا برپایه پیاده روسازی و آسفالت معابر است.

وی با بیان اینکه کوشش کریدم تا الگوها را در تمامی روستاها با کیفیت اجرا و از مصالح دارای کیفیت استفاده گردد، گفت: اگر مراقبت صحیح از این طرح ها انجام گردد و تخریب و کنده کاری نگردد ماندگاری آنها به طور میانگین بیش از 20 سال است.

به گفته خوئینی، در راستای سیاست های سازمانی، ماموریت و وظایف محوله به این نهاد، تامین مسکن برای محرومان، ایجاد زمینه توسعه پایدار در روستاها از اهداف اصلی بنیاد مسکن است.

سیاست بنیاد مسکن واگذاری زمین نیست

معاون عمران روستایی بنیاد مسکن استان تهران با بیان اینکه در استان سیاست بر احداث واحدهای مسکونی و واگذری آن به افراد واجد شرایط است، اعلام کرد: واگذاری زمین در دستور کار بنیاد مسکن استان تهران نیست.

خوئینی اضافه نمود: افرادی که متقاضی واحدهای مسکونی احداث شده هستند حتما باید بومی روستا، فاقد مسکن و متاهل باشند تا بتوانند از این واحدها برخوردار شوند.

وی ادامه داد: شرایط بومی بودن روستاییان نیز به این نحو است که امورات مهم زندگی افراد متقاضی باید در آن روستا و بخش جاری باشد که شامل سکونت یا اشتغال حداقل پنج سال در آن روستا است.

تصویب سند توسعه اشتغال روستاهای استان تهران

معاون عمران روستایی بنیاد مسکن استان تهران گفت: سند توسعه اشتغال روستاهای استان با همکاری سازمان برنامه و بودجه تهیه و در شورای برنامه ریزی توسعه استان تصویب شد.

خوئینی هدف از تصویب سند توسعه اشتغال روستاهای استان تهران را مهاجرت معکوس مطرح کرد و شرح داد: برای حفظ مهاجرت معکوس از تهران باید اشتغال را به عنوان یکی از فاکتورهای اصلی در شهرهای کوچک و روستاها جدی گرفت.

وی ادامه داد: اگر این طرح اجرایی گردد دستکم در پنج سال آینده 23 هزار فرصت شغلی پایدار در روستاهای استان ایجاد می گردد.

به گفته خوئینی، در کنار بهسازی محیط روستا، مشاغل دیگری پدید می آید که به ماندگاری جمعیت در روستاها یاری می نماید؛ از یاد نبریم که در کشورهای توسعه یافته نیز توسعه روستاها محور و جزو الویت های آنها قرار گرفته است.

معاون عمران روستایی بنیاد مسکن استان تهران گفت: روستاها در این طرح به صورت پهنه مطالعه و مزیت های نسبی هر منطقه سنجش می گردد تا با شناسایی مشاغلی که می توان در آن منطقه ایجاد کرد بتوان بنیان اقتصادی منطقه را تقویت کرد.

به گفته خوئینی، مهاجرت معکوس در صورت مهیا بودن مسکن، شغل و امکانات رفاهی در نهایت به نفع کشور و مردم خواهد بود چراکه امروز تهران با مسائل عدیده ای روبرو است و بسیاری از افراد از زندگی در پایتخت پشیمان هستند.

وی اضافه نمود: مهاجرت معکوس معقوله ای است که در راستای سیاست های کلان کشور مبنی بر تقویت روستاها به عنوان خاستگاه فراوری تعریف می گردد؛ بنیاد مسکن متولی بهسازی محیط و زیباسازی سیما و منظر روستاها است اما از یاد نبریم که مهاجرت معکوس تنها با بهسازی محیط اتفاق نمی افتد و بخش عمده آن بر مسائل اقتصادی و اجتماعی است که متولیان آن، مسئولان دیگر دستگاه ها هستند.

به گفته وی، زمانی که اشتغال و امرار معاش در روستاها و شهرهای کوچک فراهم گردد، دلیلی دیگر برای مهاجرت به تهران با این همه مشکل از جمله ترافیک، آلودگی هوا و مسائل عدیده باقی نمی ماند.

معاون عمران روستایی بنیاد مسکن استان تهران یادآور شد: از پیامدهای مثبت مهاجرت معکوس، کاهش هزینه های بالاسری عمومی در شهرها، کاهش حجم ترافیک، کاهش آلودگی هوا و ایجاد علقه های عاطفی و اجتماعی در جوامع کوچک روستایی است.

به گزارش خبرنگاران، بیش از 520 روستای بالای 20 خانوار روستایی در استان تهران وجود دارد که حدود یک میلیون جمعیت دائم ساکن هستند.

مجله سی نوا: مجله سی نوا | آخرین اخبار جهان و ایران

منبع: ایرنا
انتشار: 1 شهریور 1400 بروزرسانی: 1 شهریور 1400 گردآورنده: quiz1.ir شناسه مطلب: 25387

به "خبرنگاران 133 میلیارد تومان تسهیلات برای مسکن روستایی استان تهران اختصاص یافت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خبرنگاران 133 میلیارد تومان تسهیلات برای مسکن روستایی استان تهران اختصاص یافت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید